Gözden kaçırmayın

İnönü Üniversitesinde Mezuniyet Coşkusu İnönü Üniversitesinde Mezuniyet Coşkusu

Kürecik’te “Suyuma Dokunma!” eylemi Bugün, 08 Mart'ta Uluslararası Kürecik Meclisi'nin (UKM) tüm bileşenleri olan köy ve dernekleri, "suyuma dokunma" kampanyası kapsamında devletin maden ve inşaat sektörü için Kürecik'te yapmayı planladığı baraja karşı çıkmak amacıyla yaklaşık 400 köylü ve dostları, barajın yapılması planlanan alana geldiler. Sabahın erken saatlerinde, kalabalık bir grup, Türkçe ve Kürtçe sloganlarla barajın yapılmasına karşı kararlılıkla miting alanında toplandı.

Daha köylüler alana varmadan 400’e yakın Güvenlik ekipleri ve komando birliklerinin keşif alanın etrafını sardığı ve miting alanına gelenleri keşif alanının 1 km uzak tuttuğu bir alanda başlayan mitingde, UKM Yönetim Kurulu üyesi ve aynı zamanda Kürecik Kültür ve Dayanışma Derneği Şube Başkanı Hacı Çiçek, devletin gönderdiği keşif heyetine seslenerek, "Eğer bu keşif heyetinin raporu, bizim görüşümüz alınmadan, bizi yok sayarak hazırlanırsa, her çocuk, her hayvan, her arı, her taş, her toprak mağdur olacaktır. Ayrıca, uzun vadede bölgemizin bir inşaat alanına dönüşeceğini, inşaat araçlarının dikkatsiz ve kontrolsüz kullanımının artacağını, kazaların yaşanacağını ve bölgedeki hava kirliliğinin artarak insanları göçe zorlayabileceğini öngörüyoruz. Kürecik'in toprak yapısı, florası, faunası ve bakteriyel sistemleri de dahil olmak üzere her şey bozulma riskiyle karşı karşıya kalacaktır. Bu durum, yeraltı su kaynaklarımızı etkileyebilir ve sularımızın kimyasal özelliklerini bozabilir" dedi. Hacı Çiçek, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Biz Kürecik halkı olarak, devletin ve sermaye sahiplerinin Kürecik'e yatırım yapmasına karşı değiliz. Tam aksine, yatırım yapmak isteyen herkese her türlü desteği sağlayacağımızı bir kez daha vurgulamak isteriz. Ancak taş ocaklarına, kuma, taş, çimento üretimine yönelik yatırımlara, barajlarda su depolamaya yönelik yatırımlara ihtiyacımız yok ve çevreye, yaşam döngümüze zarar veren bu tür yapılaşmalara tahammülümüz yok." dedi.

Daha sonra UKM adına konulan Hüsniye Kıllı“Söz konusu projelerin Kürecik halkına istihdam yaratma, çevreyi iyileştirme, yeni tarım alanları açma, kısa ve orta vadede ekonomik katkı sağlama, içme suyu talebini karşılama, ulaşım sorununu çözme gibi bir fayda getirmeyeceği açıktır. Ülke genelinde yapılan bu tür barajlar icin aynı vaadler yapılmış ve baraj yapımından sonra bu vaadler unutulmuştur. Ve köylüler kendi sularına para vererek içmek durumunda bırakılmışlardır.“ Dedi. Daha sonra 8 Martin Dünya emekçi Kadınlar Günü vesilesi ile kadınlar gününün kadının özgürlüğüe vurgu yaparak “Jin, Jiyan ve Azadi“ sözleri ile konuşmasını bitirdi. Hüsniye Kıllı daha sonra konuşmasını “Bu nedenle buradaki gönüllülerimizle birlikte Harunan ve Kepez'de planlanan baraj projelerinin iptal edilmesi yönündeki toplumsal talebimizi yineliyor ve çalışmayı hazırlayan heyetin bu talebimizi dikkate alacağını umuyoruz.” diye bitirdi.

Daha sonra CHP adına Malatya Büyükşehir Belediye başkan adayı Veli Ağbaba, DEM Partisi Malatya Büyükşehir Belediye başkanı adayı Sevim Şimşek Bayram ve Pir Sultan Abdal Derneği Malatya Şubesi adına şube başkanı Latife Ulutaş yaptıkları konuşmalarda yatırım yapılacaksa yörede yaşayan insanlara danışılması gerektiğini ve çevre sağlığı ile ekolojik denge gözetilerek ihtiyaçların karşılanması gerektiğini belirttiler. Mitingin ardından Kürecikli kadınlar, Uluslararası Kadınlar Günü'nü kutlayarak coşkulu bir şekilde mitingi sonlandırdılar.