Malatya'nın Akçadağ İlçesine bağlı Yaylımlı Mahallesi halkı, mahallelerinde yer alan meranın deprem konutları yapılmak üzere 4 köye tahsis edilmesine tepki gösterdi. Yaylımlı sakinleri "Meramızı dşardan gelenlere asla veremeyiz" dediler.
Gözden kaçırmayın
RADYOLAR TELİF ZULMÜ ALTINDA EZİLİYORMalatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Yaylımlı (Kajıklı) Mahalle sakinleri mahallelerine bağlı olan meralık alanların 6 Şubat Depremi ile birlikte Akçadağ Levent köylerinden oluşan 4 mahalle için yerleşkeye açılması tartışmalara neden oldu. Yaylımlı halkı bu meralık alanın Yaylımlı’ya ait olduğu yerleşke açılacaksa öncelik Yaylımlı halkına verilmesi talebinde bulundu.
Mahalle sakinleri, "bu kararı kabul etmiyoruz ve burayı kimseye vermek istemiyoruz, bu yanlıştan biran evvel dönülsün" diyerek basın açıklaması yaptılar..
“YAYLIMLI’YA HAKSIZLIKTIR”
Yaylımlı Köy temsilcisi Ali Seydi Maral, haksızlığa uğradıklarını belirterek “Yaylımlı köyüne ait 149 ada 1 parsel üzerinde yürütülen bu çalışmayı Yaylımlı köyü olarak kabul etmiyoruz. 6 Şubat deprminde çıkan bu insanların hak sahipliği onaylanmasına rağmen uygun mera olmadığı için evlerine kavuşamadılar. Yaylımlı köylülerine 1 yıldır geçkin süredir uygun mera bulamayan yetkililer, Kol Köyü, Sakalı Uzun köyü, Bağ Köyü ve Küçük Kürne köyüne 208 dönümlük merayı, muhtarın verdiği, köylülerin ve azaların rızası olmadığı, dilekçe ile birkaç gün sonra buldular. Bu merayı yerleşim yeri yaparken, normal şartlarda göz önünde bulundurulması gereken kriterleri dikkate almadılar. Bu meranın saymış olduğum 4 köye verilmesi Yaylımlı köylülerine yapılan bir haksızlıktır. Bunu kabul etmiyoruz. Yüz yıllardır burada yaşayan bu insanların sosyo, kültürel bir geçmişi vardır. Geçmişten günümüze dayanan bu örf ve adetlerin bozulmasına yol açacak, ve ileride yaşanmasını hiç istemediğimiz sorunlar doğuracak bu yerleşkeyi kabul etmiyoruz.” İfadelerine yer verdi.
“ YAYLIMLIYA HAK SAHİPLİĞİ VERİN”
Yaylımlılar Dernek Başkanı Vahap Karvar, “Bugün burada toplanmamızın sebebi, bizim köye ait olan meralarda bizim rızamız olmadan, 4 farklı ve bizimle sınır komşuluğu olmayan köylerin, getirilip buralara yerleştirilmeye çalışılmasıdır. Köy halkı olarak buna itiraz ediyoruz. Çevre şehirciliğe yaptığımız itirazlarda bize söyledikleri, ‘ Cumhurbaşkanlığı kararnamesi istediğimiz alanlara biz mera inşaası yapabiliriz’ diyorlar. Ama kanuna baktığımızda bazı eksiklerin olduğu görülmektedir. Bizim talebimiz burası yerleşim yeri olarak açılacaksa, depremde daha önce arsa talebinde bulunan bizim birçok köylünün hak sahipliği kabul edilmedi. Özellikle bunlara yer tahsisi konusunda sıkıntılar yaşadık. Yer olmadığından verilmemişti. Eğer verilecekse ve yerleşim yerine açılacaksa buraları bizim köylülere verilmesini talep ediyoruz. Bize göre burada bazı kanunsuz işlemler var. Şuan mahkemeye intikal etmiş bir durumdur. Bizler köy olarak demokratik haklarımızı, hukuk önünde sonuna kadar savunacağız. Bu köylerin buraya gelmesi sizi neden rahatsız ediyordu? Onlarda bizim kardeşlerimiz. Onlara bir itirazımız yok. Yüz yıllardır birlikte yaşadığımız kardeşlerimiz. Aramızda bir hukuku var. bu hukukun zedelenmemesi için, ileride telafisi olmayan büyük zararlar olmaması adına yetkililere çağrımız bu yanlıştan biran evvel dönülmesini talep ediyoruz" dedi.
Yorumlar
Yorum Yap